Inlägget gjort

Matematikstjärnan

Att jobba med matematik utomhus är fantastiskt roligt. Här är en liten övning som har minst två lösningar. Leta reda på fem pinnar, gärna i hyfsat samma längd. Utmaningen är sedan att lägga dessa så att de bildar en stjärna. Den svåra lösningen är när pinnarna ligger som en fem-uddig stjärna så där som när man ritar en stjärna utan att lyfta på pennan. En enklare variant av stjärna är att lägga alla pinnarna med ena änden tillsammans och den andra änden spridd som en solfjäder runt mittpunkten.

Tips: Ge inte ledtrådar för snabbt, det är så roligt att se vilka lösningar som dyker upp.

Inlägget gjort

Potatisfällan

Ibland är det svårt att hitta småkryp, varför inte låta småkrypen komma till dig istället. Att göra en potatisfälla är lätt, pedagogiskt och spännande. Du behöver potatis, kniv, melonjärn och ett gummiband. Dela potatisen med en kniv, gröp ur båda halvorna med melonjärnet, gör ett eller två ingångshål och sätt åter ihop potatisen med hjälp av gummibandet. Lägg sedan ut potatisen i naturen. Vänta en dag eller två och gå tillbaka för att se om någon har flyttat in.

Tips: Gör flera potatisar och lägg dessa i olika miljöer. Då får ni se var småkryp trivs bäst.

Tips: Testa även att göra småkrypsfällor på liknande vis med äpple, melon eller varför inte paprika som redan är ihålig.