Posted on Lämna en kommentar

Gör en egen pinnvän

Två pinnvänner som chillar ute i naturen

Gör en egen pinnvän nästa gång du är ute i naturen! Det är ett jättebra sätt att komma närmare naturen. Det är bara att hitta en pinne som du känner kan blir en bra vän. Ge din nya vän två ögon. Du kan även ge den kläder och hår av hampasnöre eller naturgarn. Man kan även måla dit vännens kläder. Efter det har du en ny vän för livet och minnen från den gången ute i naturen.

Men när du vill göra din pinnvän är det viktigt att komma ihåg vilka pinnar du får plocka. Du får bara plocka de pinnar som ligger på marken, du får inte bryta från något träd eller buske. Detta säger allemansrätten som gör att vi får gå runt i naturen. Ifall du är osäker på ifall du får göra något i naturen är det bara att komma ihåg regeln: inte störa och inte förstöra. Du får inte störa när du är ute i naturen och du får inte förstöra naturen.

Lycka till med att göra era egna pinnvänner!

Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Gråsuggor – naturens städmaskiner

Här kan du hitta en gråsugga

Gråsuggor är fantastiska små varelser. De har levt på jorden sedan dinosauriernas tid, de tål tungmetaller och lever ovanligt länge för ett småkryp, i flera år ibland upp till 7 år. Dessutom gör de fantastiskt mycket nytta.  De är en av våra mest effektiva städmaskiner i naturen. De äter halvmurkna blad och bajsar ut jord.

Vill du studera gråsuggorna så gör ett gråsuggebo!

Om du vill studera gråsuggor lite närmre kan du plocka med dig några in. Med lite tur får ni ser vad de gillar för mat, hur de omvandlar växtdelar till jord, hur de ömsar skinn och hur de bär runt sina barn på magen. Tänk på att vara rädda om gråsuggorna och släpp tillbaka dom i naturen när ni är klara med er studie. (Är det kallt ute så låt boet stå i ett uthus en dag eller två så de kan vänja sig vid lägre temperatur långsamt)

Gör så här:

  1. Lägg två lager hushållspapper på botten i en plastburk till exempel en GB-låda. Fukta pappret med vatten.
  2. Lägg in lite bark och pinnar. Gråsuggor tycker om mörker så de behöver något att gömma sig under.
  3. Lägg in några små högar med mat, lite murkna blad, frukt annat så ni tror att de gillar.
  4. Stoppa cirka 10 gråsuggor i burken. De behöver kompisar.
  5. Burken måste ha hål i locket eller sitta lite på glänt.
  6. Glöm inte att fukta om det blir torrt, en blomsterspruta med vatten fungerar bra.
  7. Nu kan de bo inne i en vecka eller två. Släpp ut dom i det fria när ni är klara med studien så att de får fortsätta sitt viktiga arbete……..
Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Palmhuset – Trevligt utflyktsmål i Göteborg

Är ni i närheten av Göteborg och söker efter ett trevligt utflyktsmål? Då är Palmhuset helt perfekt.

Palmhuset är ett stort växthus som ligger i Trädgårdsföreningen i Göteborg och har en yta på nästan tusen kvadratmeter. Bara mittsektionen av växthuset håller ett trettiotal växter, bland annat palmerna som har gett byggnaden dess namn. På varje sida av mittsektionen finns två andra rum, Tropikhuset och Vattenhuset på ena sidan och Medelhavshuset och Kameliahuset på andra. 

Det är en lagom lång promenad genom byggnaden och man får uppleva många olika miljöer och se häftiga och kanske tidigare okända växter. Palmerna sträcker sig upp mot det höga taket, kakaoplantan gömmer sig i det gröna och vem visste att jättenäckrosens blad kunde bli så stora?

Det finns mycket att utforska och samtidigt sittplatser för den som vill sitta ner en stund och njuta av miljön. Det är en lagom tur för de små och samtidigt en uppskattad upplevelse för större barn och vuxna. 

Intill Palmhuset ligger en mysig lekplats och det finns även gott om springyta på de stora gräsmattorna för de som behöver leka av sig. I ett växthus bredvid kan man också låna en solstol gratis om bänkarna är fulla eller om man glömde filten hemma. 

Ta med egen picknick eller köp lite fika på ett närliggande café och njut av Palmhuset, lekplatsen och den trevliga parken som Trädgårdsföreningen erbjuder. Förgylla utflykten ännu mer med ett roligt spel på picknickfilten. Förslagsvis en omgång av Majas naturmemo eller Småkrypsmemory

Palmhuset är öppet året runt och har generösa dagliga öppettider. Läs mer om plats och öppettider på Trädgårdsföreningens hemsida.

Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Fågelsång och några andra pedagogiska fågeltips

Nu är det den tiden på året då fåglarna sjunger som allra mest. Det är så underbart att ta sig ut tidigt på morgonen, med morgonkaffe och frukostmacka och bara sitta på en stubbe och lyssna in en ny dag.

Fågelljud är faktiskt inte så svårt att lära om du kan lite knep, vilken fågel är det till exempel som sjunger pricki-korv, pricki-korv, pricki-korv? Det får du veta om du lyssnar här. 

Ännu fler fågelramsor hittar du här.

Smyg på en fågel och se vad de hittar på, många småfåglar bygger bo vid denna tiden och är fullt upptagna med att hämta pinnar och bomaterial. Har du en katt eller hund som du borstar så glöm inte att lägga ut hårtussarna till fåglarna.

Tycker du om att pyssla? Du kan göra så söta små fågelbon med bara lite björkris, mossa, en bit ståltråd och trolldeg.

Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Vill du föda upp tistelfjärilar på din förskola/skola 2022?

Då är det dags att beställa!!

Att få följa tistelfjärilens resa från larv, puppa till fjäril är en fantastisk upplevelse. Ett av djurvärldens små underverk på riktigt nära håll. Det finns flera inlägg om fjärilsuppfödning i bloggen men här kommer en liten kort repetition om hur det går till:

  1. Beställ ett komplett kitt eller om du gjort det förut behöver du bara en påfyllnadskod. Dessa går att beställa på naturbarn och du hittar fjärilsprodukterna här. Naturbarn kan skicka e-faktura. 
  2. När du har fått hem ditt uppfödningskitt så använder du den bifogade koden och bokar när du vill att dina larver ska skickas. Om du till exempel bokar att dina larver ska skickas den 1/4 så kommer de på posten till er 7-10 dagar efter. Med andra ord så är det bra att planera.
  3. BOKA I GOD TID!! Eftersom de föder upp larver efter efterfråga så är det alltid bra att vara ute i god tid. Obs de skickar larver mellan mars och september. Har ni köpt ett uppfödningskitt med vill vänta med att föda upp larver så kan det vara bra att veta att det finns inget bäst föredatum för koden utan den kan användas nästa säsong.
  4. Önskar ni hjälp med att boka eller har frågor så tveka inte utan hör va er till naturbarn. info@naturbarn.com eller 0730-408040.

Lycka till med årets uppfödning!!

Fjärilsuppfödning komplett

Iris tistelfjäril
Iris släpper ut sina tistelfjärilar

Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Julklappstips

Jul med Iria

Så står man där i december och börjar känna sig stressad inför julen, det var ju det där med julklapparna. Förra årets löfte ekar i huvudet att ”nästa år då ska julklapparna vara klara i oktober”. Det är ju inte bara att det ska hinnas med, jag känner att det är så mycket man ska och vill ta hänsyn till. Jag vill köpa något som  uppskattas och som varar länge. Helst ska julklappen inte gjort för stor påverkan på vår omvärld heller.

I vår familj går vi på en föreställning tillsammans allihop runt jul, det har vi gjort sedan barnen var små. Nu kan vi minnas tillbaka till många spännande, knasiga eller konstiga föreställningar. Det är roligt. Men självklart har vi julklappar också under granen, fast kanske inte lika många som förr.

Här tipsar jag om naturbarns 5 bästa julklappar ur webbutiken:

  1. Fjärilsuppfödning tillsammans med en fjärilsbok. Boken kan man bläddra i och läsa ur nu på vintern och så kan man förbeställa larverna så att de kommer i mars. Sedan får du följa larverna från riktigt små till stora, puppa och till sist fullvuxen tistelfjäril. Dessa släpper man ut en fin vårdag. Kanske sår ni frö så att fjärilarna har tillgång till blommor. Detta är en julklapp som varar hela våren!
  2. Småkrypsbok och en tittburk. Vet du att nedbrytarna finns där nere under löv och mossa faktiskt hela vintern och tidigt på våren kan du hälsa på dom i din trädgård, park eller skog. En tittburk kan du även använda till att titta på stenar, växter och annat kul i förstoring.
  3. En kikare och ett fågelspel. Detta passar ett litet större barn eller en nyfiken vuxen. Kikaren är en mindre modell men en riktig och välfungerande kikare, den är till och med tålig för stänk och ösregn. Spelet är ett roligt familjespel och samtidigt som du spelar lär ni er olika fåglar. För yngre barn kan man välja en enklare kikare och ett memoryspel om fåglar.
  4. Fåglar med ljud är väldigt populära och de används på olika förskolor. En fågel tåler 8000-10000 tryckningar och efter det så kan du byta batterier om du är händig med nål och tråd. Dessa är helt säkra för barn i alla åldrar och de är tillverkade av återvunnet material. Det finns ett paket med 5 fåglar i ifall du vill ge till många, lite bättre pris. Du meddelar i så fall i kassan vilka du önskar. Talgoxen är en favorit.
  5. Pysselböcker!! Själv älskade jag pysselböcker som barn. Och visst är det härligt att ha ett helt ledigt jullov framför sig efter julaftonsståhejet att se fram emot. Tänk att krypa upp i soffan med en pysselbok. Naturbarn har flera olika men denna är väldigt fin!

Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Matteslingan – ett sätt att leka fram matematiskt tänkande

Matteslingan

För sex år sedan fick jag ett hedervärt uppdrag att göra frågorna till en permanent uppsatt matteslinga i Trelleborgs egna skog Albäckskogen.  Matteslingan består av 12 uppdrag som finns runt en slinga i skogen som är ungefär 500 m lång.

Sedan starten har vi uppdaterat uppdragen två gånger. Först till uppdrag med naturtema och nu sist till uppdrag som uppmuntrar till rörelse.

Uppdragen riktar sig till barn i åldern 3-8 år som tillsammans med vuxna ska leka, lära och ha roligt tillsammans. Via en Qr-kod ges fler problem och klurigheter.

Men vad är matematik för yngre barn egentligen? Många barn i den åldern kan ännu inte bokstäver och siffror. Men för att lägga grunden till ett logiskt tänkande så kan man arbeta med olika förmågor. Till exempel kan man träna på att kunna se former, storlekar och mönster. Genom att skapa mönster av naturmaterial ges barnen möjlighet att samtidigt lära känna naturen. Att handfast leka och testa ger en större förståelse och det är lättare att komma ihåg det som du gjort själv med dina egna händer.

En annan bra träning är att lära sig lägesord och vad de innebär som till exempel över, under, bakom och framför. Att se var du eller andra befinner sig i det tredimensionella rummet.

Men framför allt så leker vi fram tal och siffror och lär oss medan vi leker. Du kan läsa mer om matteslingan på Trelleborgs kommuns hemsida här.

Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Noboxen nylanseras! Förskolan gör er redo för spännande naturpedagogik!!

Så är det äntligen dax att plocka fram Noboxen igen, uppfräschad och anpassad till läroplanen lpfö18. Först ut är den populära boxen om ”Knoppar och vinterståndare”. Vad är då en Nobox? En Nobox är tänkt att inspirera och förenkla förskolans naturpedagogiska verksamhet. I boxen finns ett häfte som innehåller ett faktaavsnitt, för visst behöver vi alla repetera lite ibland. Ett pedagogiskt avsnitt med anknytning till läroplanen och förslag på mål att arbeta mot. 10-15 olika övningar där ni väljer och anpassar övningar efter era förutsättningar. I slutet på häftet finns plats för egna reflektioner och möjlighet att lägga till egna övningar. I boxen finns också en del material som behövs till en del av övningarna. 

Bygg ut ert material!

Boxen har redan 10-15 väl beskrivna övningar men det finns ju fler. Tanken är att ni fyller på era boxar med tips och ideér efter hand och fyller på material om det behövs. Med tiden så bygger ni ert egna naturpedagogiska bibliotek.

Nobox nr 1 ”Knoppar och vinterståndare”

Nobox nr 1 handlar om ”Knoppar och vinterståndare” och innehåller bland annat Anders Rapps bok och knoppisspelet om knoppar. Övningarna testar bland annat vad som får en knopp att slå ut. Du kan också med hjälp av snören som ingår i materialet följa er egna knopp ute i naturen, varje barn får en unik färg på sitt snöre och om de binder snöret runt sin knopp kan de återvända till ”sin” knopp för att se vad som händer.

Fler boxar

Under våren 2021 kommer alla naturbarns boxar släppas efterhand som de uppdateras. Vill du redan nu läsa mer om boxarna som är på gång så hittar du mer information här.

Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Ett lugnt jullov?

Nu närmar sig jullovet med stora steg och jag måste medge att det kommer att kännas skönt när skolterminen är slut. I dotterns skola florerar covid 19 bland familjer i flera årskurser, däribland min dotters. Vi har ännu inte haft covid och om vi får det så skulle det vara extra onödigt att få det precis över jul.

Min förhoppning är att smittspridning ska minska under julen, i alla fall om vi alla träffar färre människor än vi vanligtvis gör under en jul. Vi planerar för en mysig jul med våra barn, inte med övrig släkt och vänner. Våra barn börjar bli stora och jag ser verkligen fram emot en mysig jul med de jag gillar bäst. Men för inte så många år sedan var det en utmaning att sysselsätta hela gänget. Så vad gör man när flera veckors jullov ligger framför en och alla släktkalas, konserter, biobesök och lekträffar är inställda?

Så här kommer en del förslag:

  • Besök en skog eller park med grillplats, det är mysigt och spännande att tända en eld, grilla korv och marshmallow.
  • Min barn brukade älska listor, vi skrev tillsammans en lista på saker som skulle göras, typ städa rummet, mata katten, bädda rent osv men sista punkten var alltid något kul som att se en film med mysfika.
  • Starta upp ett kojbygge i trädgården eller i närmsta park. När den börjar bli klar så bjud på fruktstund i kojan.
  • Snickra ett hus till de vilda djuren, en fågelholk, ett fågelbord, en biholk eller något annat kul.
  • Blir det minusgrader så missa inte chansen att blåsa såpbubblor.
  • Gör ljuslyktor i is genom att använda två likadana behållare i olika storlek. Dekorera med gran, julblommor eller gräs. Sätt ut på balkong eller trappa med ett ljus i.
  • Samla pinnar som ni med hjälp av limpistol förvandlar till häftiga varelser eller hus.
  • Baka något gott!
  • Var ligger närmsta fågeltorn? Åk dit och ta gärna med en kikare och en matsäck.
  • Spela pokemon go.
  • Testa geocaching.
  • Gör trolldeg.
  • Fyll en äggkartong till hälften med saker( tex en lavendelblomma, en sten, en knopp) som du vet finns i din trädgård. Skicka ut barnen med utmaningen att hitta likadana. 

Har du fler förslag?

snögubbe

Posted on Lämna en kommentar
Posted on Lämna en kommentar

Den bästa julklappen är upplevelser för livet!

Lista naturupplevelser

Black fredag och julklappshets, för vems skull? Visst är det underbart att se ögonen tindra på nära och kära när drömpresenter packas ut ur glansigt papper. Själv älskar jag att ge presenter och det är en utmaning varje år att hitta fina, användbara och uppskattade gåvor. Men att ge begagnade saker och upplevelser är så mycket bättre för vår natur och miljö så varför inte ersätta eller i alla fall komplettera med sådana gåvor. Dessutom ger de ofta så mycket mer av omtanke, tid och gemenskap.

Barn idag är mindre ute och riskerar att missa fantastiska upplevelser som äldre människor ser som en självklara del av barndomen. Ge ditt barn eller barnbarn upplevelser i naturen, en egen krysslista att fylla i efterhand som ni gör saker tillsammans. Och vill ni ändå ha ett hårt paket tillsammans med listan så finns det fina naturböcker, kikar och tittburkar som alla är kul att ta med ut på äventyr.

 

Posted on Lämna en kommentar