Posted on Lämna en kommentar

Knoppar – del 1

I januari och februari är naturkunskap kanske inte det första man tänker på men det finns många spännande upptäckter och experiment som passar som bäst vid den tiden på året.

Kan du känna igen ett träd utan blad bara genom att titta på knopparna? Anders Rapps bok ”Trädens knoppar” är en pedagogisk liten bok som genom att döpa knopparna klurigt gör det enklare att lära sig se skillnad och känna igen knoppar från olika träd. Olika arter har nämligen olika sorters knoppar. Asken har svarta knoppar och dess knoppar kallas då ”Aska svart”, eller linden som har röda knoppar som liknar tumvantar kallas ”Linda rödvante”. Det finns även ett spel som enkelt tränar och befäster knoppkunskap. Ni hittar båda i webbutiken här.

Passa på att plocka in grenar med olika sorters knoppar (fråga markägaren) och ställ i vaser eller häng upp. Om de INTE får vatten så håller knoppgrenarna i flera år. Jättebra att ha att träna på när man jobbar med knoppar.

Det finns roliga experiment och övningar att göra på knoppar. Följande är bra att testa för att få en förståelse för vad som som gör att knopparna slår ut.

Vad bestämmer när knoppar slår ut?

Du behöver: Fyra grenar med knoppar på från samma träd. Fyra hinkar eller vaser och vatten.

Sätt en kvist i var hink. Häll vatten i två av hinkarna. Placera två hinkar utomhus, en med vatten och en utan. Placera de andra två hinkarna inomhus på ett relativt varmt ställe. Vänta några dagar och se vad som händer. Fundera på när våra träd brukar slå ut, vilken årstid är det då? Vilka knoppar tror barnen kommer att slå ut först? När knopparna på våra vilda träd slår ut styrs de av ljus och värme, men även tillgången på vatten har betydelse.

Posted on Lämna en kommentar
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *