Posted on Lämna en kommentar

Knoppar – del 2

Trädens knoppar tillverkas redan under sensommaren och hösten året innan de slår ut. Det är en bra strategi för träden att vara redo. Bladen är livsviktiga för utan dem kan träden inte ta till sig energin från solen. Under hela vintern ligger knopparna vilande inneslutna i knoppfjäll, fulla av socker. På samma sätt som glykol i bilens kylare förhindrar att vattnet fryser så hindrar sockret knopparna från att frysa.

Vill du undersöka och experimentera på knoppar? Här är några förslag på vad du kan göra.

  • Håll en svällande knopp över lågan på ett värmeljus. Värmen hjälper till att sätta fart på processen och du kan med blotta ögat se hur knoppen slår ut. (Testa gärna själv innan du visar och gör det tillsammans med barnen. Vissa knoppar lämpar sig bättre än andra)
  • Vad finns inne i en knopp? Ibland innehåller knoppen ett litet blad, ibland början på en fantastisk blomma och ibland faktiskt både ock. Använd en skarp skalpell eller kniv och dela knoppen längs med skaftet så kan ni se hur den ser ut inuti.
  • Följ din egen knopp! Välj en knopp i din omgivning och knyt en bit garn runt grenen. Gå till den varje dag och se hur den förändrar sig. Det kan vara bra att dokumentera med kamera.
Posted on Lämna en kommentar
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *