Posted on Lämna en kommentar

Natursnokarna är fantastiska

Tornfalksunge

Jag är engagerad i naturskyddsföreningen sedan många år tillbaka och natursnokarna ligger mig extra varmt om hjärtat.

Natursnokarna är naturskyddsföreningens familjeverksamhet där barn upplever och upptäcker natur tillsammans med sina föräldrar eller annan medföljande vuxen.

Jag har själv fyra barn och vi har alltid varit glada för att åka ut i skog och mark med fika, filt, tittburkar och kanske ett metspö. Nu när mina tre äldsta barn är nästan vuxna så har natursnokarna blivit något som jag har tillsammans med min yngsta dotter Iris. Genom snokarna i Trelleborg har vi fått träffa huggormar, vi har lagat mat utomhus och spanat på fladdermöss sena kvällar och fått lära oss massor om djur och natur. Samtidigt har vi lärt känna nya vackra platser i vår närmiljö.

Natursnokarna finns på olika orter i hela Sverige, kolla gärna upp om ni har snokar nära er. Lista över snokgrupper.

En extra minnesvärd träff var när vi blev inbjudna Svedala. I Svedala naturskyddsförening har de i många år arbetat med att hjälpa tornfalkar, de har satt upp ett 30-tal holkar och varje år ringmärker de ungarna. Vi fick följa med till två holkar och fick se hur de plockade ner ungarna, vägde dessa och sen fick alla ungar en aluminiumring runt benet med ett specifikt nummer. Lite då och då återfinns en ring och när det händer får naturskyddsföreningen i Svedala besked på vart den hittades. En gång återfanns en ring i Spanien.

Ungarna återlämnas i holken och tornfalksmamman som klagat högljutt hela tiden blir lugn igen. Så fantastiskt att få se och klappa dessa söta små dunbollar.

Läs mer om natursnokarna här!

Posted on Lämna en kommentar
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *