Fjärilslarver från naturen

Visst går det bra att ta in larver från naturen, studera dessa, se dom växa förpuppa sig och till sist utvecklas till vackra fjärilar. Men det finns några saker att tänka på, för målet är ju att allt ska gå bra och att på slutet få släppa ut fjärilarna i sin frihet igen.

Hitta ägg och larver

Ett bra tips är att leta på nässlor. Flera av våra vanliga fjärilsarter som nässelfjäril och påfågelöga har nässlor som sin värdväxt. Det innebär att äggen läggs på nässlor och sedan när larverna kläcks så äter de nässlor. Praktiskt att kläckas mitt i maten. Äggen är riktigt riktigt små men med lite tur så hittar du ägg om du letar på bladens undersida. Larver går också bra att ta med in.

VIKTIGT att hitta ägg och larver där du säkert vet att de hör hemma så att du också vet vad de äter. Många larver på ett ställe är ett säkert tecken på att de är kläckta ”mitt i sin mat”. Ta inte in en larv du har hittat själv någonstans för då vet du inte vad just den larven vill äta.

Föda upp

Stoppa dina ägg eller larver i en större plastburk typ GB-glaslåda. Gärna lite fuktat hushållspapper i botten för att det inte ska bli för torrt. Se till att det är god ventilation, några hål i locket fungerar fint. Ge era larver ny mat varje dag. Har ni hittat larverna på nässlor så ge färska nässlor varje dag. Sätt gärna in några pinnar i lådan som larverna kan klättra på och sedan hänga sig från när de blir puppor. När pupporna hänger på pinnarna så flytta försiktigt in dessa i en nätbur om ni har en sådan. När fjärilarna kläcks så ge dom lite mat, blommor, lite sockervatten, frukt eller en droppe honung. Vänta inte för länge med att släppa ut fjärilarna. Några dagar max. Passa på en dag när det är fint väder.

Tillbaka till blogginlägget om fjärilar