Spännande projekt genom åren

Naturbarn har funnits sedan 2008 och under åren som gått har naturbarn medverkat på åtskilliga mässor, marknader och event. Några av uppdragen har stuckit ut lite extra, varit extra spännande eller gett mig möten och minnen för livet.

Fortbildning av förskolepedagoger

Att få presentera en utemiljö på ett helt nytt sätt är så inspirerande. En förskola bad mig leta upp någon natur i deras närmiljö, de trodde inte att där fanns någon. Men så mycket kul vi hittade!! Vi förberedde småkrypsfällor, hittade snäckskal, växter och massa annat kul, även en sko dök upp. Ofta anpassar jag fortbildningen till förskolan, beroende på vilket tema de önskar jobba med, vad de vill veta mer om helt enkelt. En Montessorikonferens med ett 40-tal medverkande var också spännande. Efter en föreläsning fick de alla arbeta praktiskt på olika stationer. De fördjupade sig i spår, knoppar, vinterståndare, frön och mycket annat. Genom åren har det även blivit inspirationsdagar med kemi, fysik och teknik.

Det blir som allra bäst tycker jag när vi varvar teori och praktiska övningar. Alla behöver fylla på/repetera, det ger lite trygghet att vara insatt i ämnet och sen är det ju alla de där praktiska tipsen och övningarna som är så bra att ta med sig, bara att använda i verksamheten direkt. Det ger mig så mycket energi tillbaka när de som deltar i mina utbildningar är peppade, inspirerade och supertaggade efter en kurs. Det är så det ska va!!

Iris i höstlöven

Matteslinga

Trelleborg ligger en liten skog i utkanten av staden, Albäcksskogen. Det är en härlig oas med dammar, elspår, hinderbana, grillplatser och ett och annat litet träd. Hela skogen är planterad på en gammal soptipp, det är svårt att tänka sig nu när man går genom grönskan och lyssnar på fågelkvitter.

2015 gjorde jag och illustratören Joakim Larsson på uppdrag av Trelleborgs kommun en matteslinga. Tanken var att förskolor, familjer och andra kluriga kan gå rundan eller bara titta förbi, alla frågorna är fristående. Genom en QR-kod får man tillgång till fler frågor. Slingan har varit och är uppskattad vilket ledde till att vi gjorde nya frågor 2018.

Här finns mer information om matteslingan.

Ett plus ett är lika med två

En extra pedagogisk resurs

Det är så inspirerande och kul att arbeta tillsammans med andra naturpedagoger. Jag har haft förmånen att få medverka vid flera spännande evenemang, bland annat Falsterbo Bird Show och Trandansen vid Hornborgarsjön .

Falsterbo Bird Show är en årlig återkommande natur och fågelmässa sedan 10 år tillbaka i Falsterbo. Mässan arrangeras av Vellinge kommun, Birdlife Sweden och Skånes ornitologiska förening. I anslutning till mässan arrangeras tre naturpedagogiska dagar då vi tar emot över 1000 barn från förskolor och skolor i närområdet. De får alla vara med på fyra olika pass, allt från ringmärkning till djurspår och havshåvning. Sammanlagt bemannar vi runt 20 olika pedagogiska stationer.

Här kan ni läsa mer om de naturpedagogiska dagarna i samband med Falsterbo Bird Show.

Iris spanar på kryp i gräsmattan

Utställning vid Fulltofta naturcenter

Fulltofta naturcenter drivs av stiftelsen Skånska Landskap och ligger placerad utanför Höör mitt i Skåne. Ett besökscenter inbäddad i fantastisk natur med fina promenadslingor, en permanent utställning och en tillfällig utställningsdel, ett café och fantastisk pedagogisk verksamhet. 2019 års utställning kallades ”Inga små stjärnor får slockna” och handlade om småkryp och biologisk mångfald. Ett stort antal förskola och skolbarn fick förmånen att se en teaterföreställning och därefter besöka en utställning om småkrypen runt Fulltofta. Alla texter till utställning skrevs av naturbarn och under våren/sommaren hölls en rad guidade familjeturer i naturbarns regi men olika tema, bland annat ”nedbrytarna i skogen” och ”småkrypen på ängen”.

Läs mer om Fulltofta naturcenter fina verksamhet här. 

Noboxen

Noboxen är en produkt som naturbarn har tagit fram, boxar med ett häfte och material. I häftet samlas fakta, ett pedagogiskt avsnitt och förklaring till 10 – 15 praktiska övningar/experiment inom det angivna ämnet. Noboxen startade som en prenumerationsservice till förskolor och över 20 boxer finns med tema ifrån ”Vatten i olika form”, ”Naturens kretslopp”, ”Fåglar på vintern” till ”Pinnar och teknik” och ”Kemiska reaktioner”.  På grund av ökad arbetsbelastning så är Noboxens prenumerationsservice numera på paus. Boxarna håller på att revideras och kommer att säljas styckevis istället framöver.

Läs mer om Noboxarna här.

Naturskyddsföreningen

Natursnokarna är naturskyddsföreningens familjeverksamhet där barn och vuxna upptäcker naturen tillsammans. Deras ledord är ”Vi leker och lär, hjälper natur och bara är” och det sammanfattar verksamheten så fint. Sedan många år tillbaka är jag snokledare i Trelleborg ideellt på min fritid och även snokledarkontakt i Skåne så kallat ”Snoklok”. Men jag har även haft glädjen att löpande få arbeta som snokledarutbildare och att få jobba med natursnokarnas pedagogiska riktlinjer. Snokgrupper finns på många orter i Sverige, kolla gärna upp om de finns nära dig! På Facebook hittar ni ”Natursnokarna i Trelleborg” följ oss så får du massor av pedagogiska tips på köpet.

Läs mer om natursnokarna här.

Natursnokarnas maskot

Utmärkelser

Det är så hedrande när andra uppmärksammar det arbetet jag genom naturbarn gör i min vardag. 2014 fick jag stipendium genom Sten K Johnsons stiftelse för arbetet med Noboxen. 2018 fick jag Brita och Borgström minnesfonds stipendium med motiveringen: Sophie är en entusiastisk och kreativ inspiratör för pedagoger som arbetar med naturkunskap för barn och unga. Genom att ordna kurser, föreläsningar och praktiska övningar för barn och vuxna sprider Sophie ett positivt intresse för naturen.

Stipendium sten K Johnsson

Tillbaka till om naturbarn